Nikola Jakšić (©Starsport)
Nikola Jakšić (©Starsport)

Povrede ramena i lakta su prošlost, Nikola Jakšić u velikoj formi ulazi u završnicu Lige šampiona i reprezentativno leto

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.05.23. | 13:32

Čini se da je srpski bek definitivno ostavio povrede iza sebe. Uz Alvara Granadosa najbolji je strelac srpskog šampiona u plej-ofu Superlige

Poraz od Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva bio je vrh ledenog brega. Sve što je usledilo bilo je daleko pogubnije po srpsku reprezentaciju. Ostali su Delfini u Budimpešti bez medalje, ali i Nikole Jakšića za ostatak leta. Centralni bek je u dvoboju sa Hrvatima osetio bol u ramenu, završio utakmicu, igrao i u razigravanju, i platio težom povredom.

Reprezentativno leto je propustio, nije mogao da pomogne državnom timu na Evropskom prvenstvu u Splitu – zauzeto tek deveto mesto, što je najgori plasman Srbije na kontinentalnim šampionatima – i nespreman je dočekao početak sezone. Rame ga je kneprestano kočilo, propuštao je utakmice i u januaru doživeo povredu lakta. Tetiva se odvojila od mišića, pauzirao je nepunih mesec dana i čini se definitivno povredu ostavio iza sebe.

Izabrane vesti

Rame i lakat su zalečeni, hronični problemi prošlost. Nikola Jakšić nalazi se u velikoj formi pred završnicu Lige šampiona, ali i reprezentativno leto. Srbija će na Svetskom prvenstvu u Fukioki napasti prvu medalju posle dve godine, a osvoji li je i obezbediti vizu za Olimpijske igre u Parizu. Bez centralnog beka u punoj snazi to bi zaličilo na nemoguću misiju.

Nikoli Jakšiću namenjena je liderska uloga, dobio je kapitensku traku u državnom timu, a u poslednje dve nedelje pruža najbolje partije još od prošlogodišnjeg finala Lige šampiona sa Pro Rekom, kada je u osnovnom delu utakmice postigao četiri gola, fintama lomio čuvare i golmane i, verovatno, do peteraca bio ponajbolji akter. Slična izdanja prikazuje proteklih nedelja u plej-ofu srpskog šampionata.

Na visokom nivou igra u kontinuitetu otkako se vratio posle povrede. I ne ogleda se to samo kroz puku statistiku, koja je u pojedinim susretima – naročito polufinalu regionalne lige i majstorici sa Partizanom – bila impresivna. Zajedno sa Alvarom Graandosom podelio je srpski bek najveći deo tereta, koji je pritiskao celu ekipu od trenutka kada Dušan Mandić nije u kombinaciji za sastav. Ponovo igra raznovrsno, bez zadrške: pogađa sa distance, spušta se kod stative, prodorima kvari koncepciju protivničkih odbrana.

Nikola Jakšić (©Starsport)Nikola Jakšić (©Starsport)

Podigao je nivo igara od povratka u bazen u Dubrovniku – vratio se za četvrti turnir ligaškog dela, što je kasnije podiglo buru, jer nije dobio dozvolu da se priključi reprezentaciji – nedavno bio i spasilac Novog Beograda u Gružu, kada je u poslednjim sekundama zatresao mrežu gola Tonija Popadića i izborio remi u Ligi šampiona. A, sve je nadogradio izvanrednim predstavama u doigravanju domaćeg prvenstva. Tim Živka Gocića je na pobedu od odbrane titule, a Nikola Jakšić je protiv Partizana i Crvene zvezde pružao partije nalik onim u Ferencvarošu.

Gradio je napade, uspešno čuvao protivničke centre i na četiri utakmice postigao okruglo deset golova. Jedino je efikasniji u duelima sa večitim rivalima bio Alvaro Granados. Španac je dao 16 golova, mahom iz polukontri ili kontri, koje su bile plod kvalitetne timske odbrane. Golgeterski saldo obojice je bolji kada se pridodaju četvrtfinalne utakmice sa Vojvodinom, ali novosadski klub daleko je od vrhunskog nivoa.

I bez ubrajanja brojki sa tih utakmica je – fantastičan. Što može da hrabri i Živka Gocića, ali i reprezentaciju Srbije pred izazove u Svetskoj ligi i na Svetskom prvenstvu. Jer, Novi Beograd i Delfini nisu isti sa Nikolom Jakšićem i bez njega. Kada ga ne limitiraju provrede, a one su – sva je prilika – sada prošlost.

UČINAK JAKŠIĆA U POLUFINALNOJ I FINALNOJ SERIJI SUPERLIGE:

Novi Beograd – Partizan (15:11), dva gola

Partizan Novi Beograd (12:10), dva gola

Novi Beograd – Partizan (18:10), četiri gola

Novi Beograd – Crvena zvezda (13:8), dva gola

UČINAK JAKŠIĆA U LIGI ŠAMPIONA POSLE POVREDE:

Novi Beograd – Ferencvaroš (14:13), jedan gol

Novi Beograd – Marselj (11:4), jedan gol

Breša – Novi Beograd (12:9), dva gola

Jug Dubrovnik – Novi Beograd (11:11), jedan gol (za izjednačenje u poslednjim sekundama)

UČINAK JAKŠIĆA U REGIONALNOJ LIGI POSLE POVREDE:

Jadran Herceg Novi – Novi Beograd (10:13), jedan gol

Jug Dubrovnik – Novi Beograd (10:13), dva gola

Novi Beograd – Primorac (18:10), jedan gol

*Polufinale plej-ofa: Novi Beograd – Jug Dubrovnik (13:15), tri gola



tagovi

Nikola JakšićVK Novi Beogradvaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara